top of page
Milanka Jewelry kotimaiset korvakorut Finnish Design

Vastuullisuus

Milankan päätuotteille eli koivuvanerikoruille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton toimesta sekä Avainlippu- että Design from Finland -merkki. Avainlippu-merkki myönnetään tuotteille, jotka on valmistettu Suomessa ja niiden kotimaisuusaste on vähintään 50 %. Design from Finland merkki myönnetään vastaavasti tuotteille, jotka edustavat vahvasti suomalaista muotoiluosaamista. Merkin tuotteet on muotoiltu ammattimaisesti, vastuullisesti ja käyttäjälähtöisesti. Merkkiä kantavat yritykset myös viestivät avoimesti tuotteiden tuotantoketjujen rakenteesta ja valmistusmaasta.

Avainlippu- & Design from Finland -merkit

Suunnittelu

Jokaisen korun suunnittelussa lähtökohtana ovat ajattomuus, pitkäikäisyys, tarkkaan valitut laadukkaat ja kierrätettävät/uudelleenkäytettävät materiaalit sekä käytettävyys. Käytettävyydessä painottuvat ensisijaisesti aikaa kestävät materiaalit sekä korujen sopiva koko ja kevyt paino.  

Milankan päätuotteiden eli koivuvanerikorujen valmistus tehdään mahdollisimman resurssitehokkaasti muun muassa muotosuunnittelulla ja asettamalla laserleikattavat osat mahdollisimman lähekkäin niin, että hukkamateriaalia syntyy minimaalisen vähän. Milankalla vältetään ylituotantoa ylläpitämällä pieniä varastoja sekä valmistamalla tuotteet tilauksesta.

Asiakaslähtöinen ja joustava korusuunnittelu mahdollistuu mm. erilaisten tilaustöiden keinoin, joko Milankan materiaaleista, värimuunnoksista tai asiakkaan omista materiaaleista, kuten käytetyistä helmistä ja muista korunosista. Lisäksi kaikkia olemassa olevia korumalleja voidaan tuunata asiakkaan tarpeiden mukaisesti tarjoamalla lisäyksiä/poistoja itse korumalliin tai vaihtamalla esimerkiksi koukut klipseihin.

Laadukkaat kierrätettävät materiaalit & läpinäkyvyys

Materiaalien valinnassa suositaan ensisijaisesti kotimaisia ja EU:ssa valmistettuja materiaaleja, jotka kestävät pitkää käyttöä, korjausta ja huoltoa sekä ovat helposti uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä. 


Koivuvaneri
Milankan koivuvanerikorut valmistetaan lähituotantona. Koruissa käytetään suomalaista koivuvaneria, joka on valmistettu Koskisen Oy:n Päijät-Hämeessä sijaitsevassa vaneritehtaassa. Koivuvaneri on PEFC-sertifioitu eli sen valmistuksessa on käytetty kestävästi hoidetuista metsistä peräisin olevaa puuta ja riippumattomat tarkastajat valvovat, että puuraaka-aineen alkuperä on jäl
jitettävissä. Koskisen Oy:n toiminnan vastuullisuudesta voi lukea lisää tästä


Milankan puukoruissa käytetään 2 mm:stä koivuvaneria 3 mm:n sijaan, näin säästyy kolmannes materiaaleja tinkimättä laadusta ja tuotteiden kestävyydestä. Puiset korunosat painetaan ja laserleikataan Laser Cut Studiossa, Helsingissä. Painatuksessa käytetään turvallisia UV-musteita, jotka ovat liuotinvapaita ja niillä on alhaisten kemikaalipäästöjen Greenguard -sertifikaatti. Musteet kovetetaan LED-UV-valoilla, jolloin se kuluttaa tulostuksessa vähemmän energiaa kuin muut tulostustavat.


Ruostumaton teräs
Kaikki korujen metalliosat ovat lyijytöntä ruostumatonta terästä (316L). Ruostumaton teräs on valittu Milankan korujen metalliosien materiaaliksi, koska se on erittäin kestävä, tummumaton, helppohoitoinen ja allergisoimaton materiaali. Teräs sisältää luonnostaan pieniä määriä nikkeliä, mutta nikkeli on sidottu metalliin eikä sitä vapaudu iholle. Korun elinkaaren päättyessä lähes kaikki metalliosat ovat uudelleenkäytettävissä (pois lukien muotoon taivutetut korupiikit, jotka ovat kierrätettäviä).

 

Ruostumatonta terästä olevia korunosia ei valitettavasti tiettävästi valmisteta EU:n alueella. Milankan laadukkaat teräsosat valmistetaan Guangzhoussa ja Hangzhoussa, Kiinassa. Metalliosat ostetaan suurimpina määrinä kerralla muutaman kerran vuodessa suoraan valmistusmaasta, välttäen turhia kuljetuksia. Milankalla ei lähtökohtaisesti käytetä enää muita metallilaatuja, kuten hopeoituja ja pronssattuja metalliseoksia sekä tummuvaa messinkiä. Milankalle on tärkeintä laatu ja pitkäikäisyys, ja teräs on vastannut näihin tarpeisiin toistaiseksi parhaiten. 


Helmet
Valtaosa koruissa käytetystä helmistä ovat laadukkaita Tšekeissä valmistettuja lasihelmiä. Näiden lisäksi erityisesti BOHO-malliston koruissa käytetään mm. japanilaisia ja saksalaisia vintage-lasihelmiä. Kevyissä ja aikaa kestävissä akryylihelmissä suositaan ensisijaisesti vuosikymmeniä vanhoja vintage-helmiä sekä uudelleenkäytettyjä helmiä. Helmet hankitaan eri helmikaupoista ja -tuottajilta, ensisijaisesti Tšekeistä ja Yhdysvalloista sekä satunnaisemmin muista EU:n maista, riippuen saatavuudesta. Korun elinkaaren päättyessä korujen helmet ovat uudelleenkäytettävissä (ks. huoltopalvelu) tai kierrä
tettävissä.


Louhittujen kivihelmien sekä metalliosien haasteita
Milankalla ei enää valmisteta koruja luonnosta louhituista kristallikivistä tai kivihelmistä, edes uudelleen käytettyinä. Kivien louhinta on lähes poikkeuksetta eettisesti ja ekologisesti erittäin ongelmallista, kuten myös siihen liittyvä, helposti harhaanjohtava markkinointi, esimerkiksi kivien parantavista vaikutuksista. Ulkomaisia kivikoruja markkinoidaan yhä useammin eettisinä ja vastuullisina, vaikka valitettavasti louhintatoiminnalla ei ole olemassa kansainvälisiä säännöksiä tai standardeja, toimintaa on lähes mahdotonta valvoa, ja tuotanto-oloja varmentaa vastuullisiksi. Voit tutustua aiheeseen lisää esimerkiksi Guardianin artikkelista

 

Myös kaikkien metallituotteiden valmistukseen liittyy ongelmallista louhintatoimintaa. Tiettävästi alusta alkaen Euroopassa valmistettuja teräksisiä korunosia ei ole valitettavasti tällä hetkellä saatavilla, ja koruissa laadukasta, tummumatonta ja allergisoimatonta metallia on tällä hetkellä vaikea korvata muilla, ei-metallisilla materiaaleilla. Milankalla tiedostetaan, että EU:n ulkopuolella valmistettuihin teräsosiin liittyy sosiaalisen ja ekologisen vastuun näkökulmasta riskejä, joita on lähes mahdotonta varmentaa auditoimatta toimintaa paikan päällä. Milankan tavoitteena onkin löytää 100 % kierrätetystä teräksestä valmistettuja korunosia. Myös kierrätetyn hopean käytön mahdollisuuksia lähitulevaisuudessa selvitetään.

Tuote-elinkaaren pidentäminen

Korjaus- ja huoltopalvelu 
Jokainen koru valmistetaan tarkkaan ja huolella laadukkaista materiaaleista. Milankan tavoitteena on, että koruja käytetään mahdollisimman pitkään ja usein, ja että korut kestävät elämää asianmukaisen hoidon myötä. Jos kuitenkin jostain syystä koru rikkoutuu tai muista syistä ei ole enää käyttökelpoinen, Milankalla halutaan pidentää korun elinkaarta mahdollisimman pitkälle korjaus- ja huolto-/tuunauspalveluiden keinoin. Milankalla voit korjauttaa korun, saatavilla olevien materiaalien puitteissa. Milankalta voi tilata myös yksittäisiä koruja ja varaosia hukkuneiden tilalle, jos osia on jäljellä. Tarvittaessa voi korjauttaa/tuunauttaa myös muiden valmistamia koruja, joihin voidaan tehdä pieniä muutoksia/lisäyksiä mahdollisuuksien mukaan.  


Käyttöiän pidentämiseksi korvakorut toimitetaan aina silikonistoppereilla (valmistusmaa: Kiina). Stoppereiden käyttö varmistaa korujen mukana pysymisen arjen menoissa, eivätkä ne huku vahingossa. Tarvittaessa Milanka voi vastaanottaa elinkaarensa loppuun tulleita koruja ja niiden osia, jolloin ne joko pyritään ensisijaisesti hyödyntämään uudelleen tai ne kierrätetään asianmukaisesti. 

Vuokrauspalvelu

Milanka ei valitettavasti tällä hetkellä pysty tarjoamaan omaa vuokrauspalvelua, mutta onneksi vaihteleva valikoima Milankan koruja löytyy näistä ihanista vaatevuokraamoista: Vaatelainaamo Vaatepuu, Vaatelainaamo Tanttu ja Vaatelainaamo Noppa.

Tuote-elinkaaren pidentäminen

Milankalla noudatetaan mahdollisimman reilua hintapolitiikkaa: korujen materiaalien hankintahinnoissa ratkaisee hinnan sijaan erityisesti laatu, tuotteiden tuottaja ja valmistusmaa. Milankalla tiedostetaan, että EU:n ulkopuolella valmistettuihin teräsosiin liittyy sosiaalisen ja ekologisen vastuun näkökulmasta riskejä, joita on lähes mahdotonta varmentaa auditoimatta toimintaa paikan päällä. Milankalla korujen myyntihintoja ei poljeta muiden korusuunnittelijoiden kustannuksella, varmistaen myös riittävän korvauksen omasta työstä ja yrityksen toiminnan ylläpitämiseksi. Milankan sosiaaliseen vastuuseen kuuluu luonnollisesti myös mm. lainsäädännön ja työturvallisuuden noudattaminen. Milankalle on tärkeää myös vastuullinen eli todenmukainen ja avoin markkinointi ja viestintä sekä hyväntekeväisyystyö. 


Hyväntekeväisyyskohteet
Jokaisesta Milankan oman verkkokaupan kautta myydystä 

  • POLKU- ja ISLA-malliston korun myyntihinnasta lahjoitetaan 5 % Luonnonperintösäätiölle, joka ostaa lahjoitusvaroin Suomen luonnonalueita ja rauhoittaa ne pysyvästi. 

  • BY THE SEA-malliston korunmyyntihinnasta lahjoitetaan 5 % kansainväliselle merensuojeluorganisaatio Sea Shepherd Conservation Society:lle, joka on ainoa merensuojeluorganisaatio, joka käyttää suoraa toimintaa ja laivastoa meren villieläinten suojelemiseksi ja laittomien valaspyyntien estämiseksi ja paljastamiseksi.

  • BOHO-malliston korun myyntihinnasta lahjoitetaan 1.10.2023 lähtien 5 % Oikeutta eläimille-eläinoikeusjärjestölle, joka pyrkii parantamaan eläinten asemaa yhteiskunnassa mm. kansalaisvaikuttamisen, yrityksiin vaikuttamisen, eläinten olojen paljastamisen sekä asenteisiin vaikuttamisen keinoin. 

  • MAALAUKSIA MENNEISYYDESTÄ- malliston korun myyntihinnasta lahjoitetaan 5 % Kansallisgallerialle, jonka museot mm. pitävät lahjoitusvaroin huolta taideteoksista ja osallistavat lapsia ja nuoria taide-elämysten äärelle mm. työpajojen keinoin. 

Ekologiset pakkaukset & muut materiaalit

Korut toimitetaan FSC®-sertifioidusta pahvista valmistetussa lahjarasiassa. Lahjarasia on valmistettu Tanskassa ja rasiassa on käytetty vesipohjaista liimaa. Pakkausten ainoa muovinen elementti on rasian pehmuste, joka on veluurilla (polyuretaanivaahdolla) päällystettyä vaahtomuovia. Korut suojataan FSC®-sertifioidulla, kloorittomalla ja hapottomalla silkkipaperilla. Lahjanauhana käytetään maatuvaa värjäämätöntä juuttinarua.  Pakkaussuunnittelussa on priorisoitu pakettien litteys, jotta lähetykset mahtuvat postiluukusta, mikä vähentää tarpeettomia noutoja postipisteistä. 


Sen jälkeen, kun Milankalla olemassa olevat kotimaiset kirjekuoret on käytetty, paperimateriaaleissa ja lähetyksissä ei tulla lainkaan käyttämään neitseellisiä ja muovisia materiaaleja (lukuun ottamatta korurasian pehmuste). Korut tullaan postittamaan yksityisasiakkaille FSC®-sertifioiduissa, EU:ssa valmistetuissa kirjekuorissa, jotka ovat 100 % uusiopaperia. Myös Milankan tarrat, korujen taustakortit sekä käyntikortit ovat painettu Turussa ja Saksassa FSC®-sertifioiduille kierrätyspapereille. Jälleenmyyjien lähetyksissä uudelleen käytetään FSC®-sertifioituja pahvilaatikoita sekä käytetään paperista pakkausteippiä (vesipohjaisella liimalla). Toimituksia ei viedä Postiin varta vasten autolla, vaan ensisijaisesti mahdollisimman vähähiilisesti, eli pyörällä tai kävellen. 

Vegaanisuus

Milankan koruissa ei käytetä lainkaan eläinperäisiä tuotteita, kuten nahkaa tai makeanvedenhelmiä, edes kierrätettyinä. Esimerkiksi paljon käytettyjen makeanvedenhelmien tuotantoon liittyy isoja eettisiä epäkohtia. Voit lukea aiheesta lisää PETAn verkkosivuilta.

Lopuksi pieni, mutta tärkeä pyyntö sinulle, ihana Milankan korujen kantaja:

Pidäthän koruistasi hyvää huolta, näin ne kestävät elämäsi menoissa mahdollisimman pitkään. <3

Korut eivät pidä kosteudesta, joten säilytäthän niitä kuivassa paikassa, mielellään omassa rasiassaan. Korujen altistamista erilaisille aineille kuten ihorasvalle, hiuslakalle ja hajuvedelle kannattaa myös välttää. Koruja voi puhdistaa kevyesti kostutetulla liinalla. Käytäthän koruja usein ja pitkään, ne on tehty sitä varten, että pääsevät mieluusti kulkemaan mukana arkesi hetkissä. Jos lopulta syntyy kuitenkin tarve: korjauta/tuunaa itse tai Milankalla, lahjoita tai myy eteenpäin, käytä osia uudelleen ja vasta viimeisenä kierrätä asianmukaisesti.

Kiitos! <3

bottom of page